Font: http://laparaulavola.blogspot.com/2011/08/curadors-de-continguts.html

Curadors de continguts

external image information-overload.jpg
Imatge de www.webadvantage.net
Fa uns dies que vaig veure enllaçat per Ernest Prats a Twitter el post titulat '**30+ cool content curation tools for personal & professional use**' on es presenten 30 aplicacions en línia que s'utilitzen per a mostrar una selecció personal dels continguts web que volem oferir organitzats sota un o uns quants temes, ja siguen notícies, apunts de blogs, pàgines web i més classes de textos multimèdia. A aquesta acció els anglòfons hi diuen 'content curation' i la persona que la realitza és la 'content curator'. En català sembla que ara comença a usar-se 'curador de continguts' però l'acció no queda tan ben expressada, al meu parer, amb 'curar / curació de continguts' per bé que curar també significa 'tenir cura de'. M'esperaré a la resposta que el Termcat m'haja de donar. De moment faig servir 'preservar / preservació de continguts', que tampoc no acaba d'expressar l'abast complet de l'activitat amunt esmentada.
Doncs, quant a l'assumpte educatiu que ens sol convocar en aquest blog, la missió didàctica del professorat hauria de ser, si fa no fa, aquesta, la de curador dels continguts. Dolors Reig ho explicava en una conferència de la qual s'extreia aquesta idea en el blog de l'AMPA d'un col·legi barceloní:
  • La ponent va desenvolupar amb molta claredat la seva proposta educativa, encara lluny dels mètodes actuals d’ensenyament, basada en l’ús de les TIC com a facilitadores d’un aprenentatge més autodirigit de l’alumne i un paper del mestre, que sense perdre el seu rol, actui més com a ‘curador de continguts’ filtrant l’abundant informació disponible a la xarxa avui en dia.
Tornant a les 30 eines per a preservar continguts web, paga la pena revisar-les i veure'n exemples perquè aquesta activitat de seleccionar (i comentar) continguts web la poden molt bé realitzar també els nostres alumnes a fi de fomentar-ne l'esperit investigador i argumentatiu. Però l'aprofitament metodològic va més enllà: amb els continguts ja seleccionats per altres -professorat, curiosos i experts en els temes tractats- l'estudiant deixa les petjades en la ruta que segueix per arribar al coneixement d'un tema proposat i mostra les seues reelaboracions i comentaris per mitjà de textos i eines semblants. La diversitat d'aplicacions per a preservar continguts en línia ens permetrà elegir les més adequades als nostres interessos així com el tipus de format textual i multimèdia en què s'han de mostrar.
----------
Temes seleccionats d'Scoop.it, per Toni de la Torre(FONT: http://www.scoop.it/u/Verbascripta)

My Topics

802
Views
+2
Today
img_Investigant Google +
img_Investigant Google +

Investigant Google +
Opinions i propostes sobre la nova xarxa social de Google
51
img_100 anys de Valor
img_100 anys de Valor

100 anys de Valor
Recull d'apunts sobre Enric Valor en el centenari del seu naixement
39
img_Lectura i lectors
img_Lectura i lectors

Lectura i lectors
Relacions entre lectura, oralitat i escriptura
?
img_Relat Digital en Educació
img_Relat Digital en Educació

Relat Digital en Educació
Teoria i pràctica del relat multimèdia en l'educació
?
img_Content Curation Tools For E-Learning
img_Content Curation Tools For E-Learning

Content Curation Tools For E-Learning
Eines de preservació de continguts per a l'educació 2.0
?

Temes d'Scoop.it seleccionats per altres autors:

img_TIC-i-TAC-a
img_TIC-i-TAC-a

TIC-i-TAC-a

Notícies educació i tecnologia que circulen per la xarxa (recopilat per CRP Baix Ebre)
by Artur Tallada


Realidad aumentada en Educación
recursos e informaciones sobre la realidad aumentada en Educación

by villaves56

img_Experiencias didácTICas
img_Experiencias didácTICas

Experiencias didácTICas
Proyectos, secuencias didácticas digitales...
by F. Muñoz de la Peña